Privacy Policy

Pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”), this privacy notice for personal data (“Privacy Notice”) is issued to all users of the Qu Exchange (“Site”) (incorporated as MSME New Media Sdn Bhd. (Company No: 1126412-U) (“Qu”, “we”, “us” or “our”).

Personal data that we collect about you

Personal data means any information in our possession that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified from that and from other information in our possession such as your name, address, telephone numbers, NRIC No., date of birth, email address, photograph, your IP address, operating system, browser type as well as information and data generated in the ordinary course of the relationship with us which may include signatures, answers to questions intended for security verification, emergency contact numbers and call back contact details. We also collect service-related, diagnostic, and performance information.

Purposes for which your personal data is used and disclosed
During the course of your use of our services, we are required to collect and process your personal data to process facility applications submitted by you, to verify your identity, update our records and generally maintain an account with us, perform credit assessment and other background checks on you, to perform research, evaluation, administrative and operational tasks (including market or customer survey, due diligence, service improvement and product development, risk management, systems development, credit rating, and training), provide our Services and customise the content shown to you,
develop, operate, improve, deliver and maintain our Services, responding to your queries and resolving complaints, carry out polls, surveys, analysis and research on how our Services are being used and how we can improve them, to update you on your listings and our Services, to send you marketing and/or promotional materials on our latest products and services or carefully selected third parties, to send service-related messages including, without limitation, a welcome/confirmation email when you register your Account and to enforce our Terms of Service and other policies, to administer our systems, and for all other purposes that are ancillary and incidental to our business (collectively referred to as “Permitted Purposes”).

How we collect your personal data
We may collect your personal data when you register for an account with us or during our course of dealings with you through applications and other forms submitted by you through the Site or otherwise, letter of offers, agreements signed by you and your access to the Site, or when you choose to connect your account with an external third party service or application, , and personal data from credit bureaus and credit reporting agencies. We may also obtain information about your general internet usage by using cookies which are stored on the hard drive of your computer. Some third parties who advertise on our website may also use cookies but we do not have access to them, or control over them. You can set your web browser to refuse cookies, but if you do then you may not be able to enjoy the full use of our website. Additionally, your personal data may be collected when you use the features and functions available on our Services, for example, by creating listings, interacting with other users through our messaging feature, or transacting with other users. Your personal data may also be collected from a variety of sources, including without limitation, during meetings, events, seminars, conferences, talks, road shows, surveys organised or sponsored by us, as well as public domain sources. These includes
pursuant to any communications made from or with us.

Parties to whom your personal data may be disclosed
Your personal data will not be disclosed by us to any third party without your consent, save for disclosures to:
(a) our group of companies (including Qu’s parent company, subsidiaries, related and/or associated companies);
(b) our business partners, vendors, suppliers, agents, contractors, agents, service providers, insurance companies, investors, professional advisers, banks and/or financial institutions;
(c) our auditors, business consultants, accountants, lawyers or other professional advisers and/or consultants as we deem necessary and appropriate;
(d) to any party who undertakes to keep your personal data confidential only to the extent necessary to fulfil the relevant Permitted Purposes, or to whom we are compelled or required by law to disclose to, including disclosure to courts, tribunals, legal, regulatory, tax and other government authorities;
(e) any actual or proposed assignee of Qu or transferee of Qu’s rights in respect of all or part of the assets or business of Qu; or
(f) other Users of our Services.

It is necessary for us to collect and process your personal data. Without your consent authorising us to process and collect your personal data, we will not be able to effectively provide our services to you, or to process your personal data in relation to the Permitted Purposes.

True, accurate and complete personal data
By providing us with your personal data, you are consenting for us to act as data user for the purposes of the PDPA and to be able to collect and process your personal data in accordance with this Privacy Notice. You confirm that all personal data that is provided to us is true, accurate and complete, and that none of the personal data provided is misleading or outdated. In the event of any change to your personal data, you will promptly update us.

Third party’s personal data
To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your family members, spouse, other dependents (if you are an individual), or to the extent that you have provided (or will provide) personal data about your directors, partners, shareholders, employees, representatives, agents (if you are a corporate entity/an organisation) and/or other individuals (such as beneficial owners, payors, payees, guarantors, authorised signatories, other security providers and other natural person related to you), you confirm that you have explained (or will explain) to them that their personal data will be provided to, and processed by, us and you represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Notice.

Your rights under the PDPA
It is our priority that your personal data is stored in a secured state. The duration of data storage shall be for as long as it is necessary in relation to our business and/or as permitted by the PDPA. You have a right, under the PDPA, to request access to, request for a copy of and to request a correction of the personal data and to contact us with any inquiries or complaints in respect of your personal data. Subject to our right to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your personal data, you have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data.

You may be given the opportunity to ‘opt-out’ of having your personal data which may be used to provide information about products, services and/or third party services and/or products, which may be of interest to or benefit you. If you choose to ‘opt-out’, we will not be able to provide you with such information.

Requests or queries
The abovementioned requests or queries or any queries relating to the collection and processing of personal data should be in writing and addressed to:
MSME New Media Sdn Bhd
Address : E-33A-3A, Dataran 32, No.2, Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya, Selangor
Contact No. : 03-7960 2133
Fax No. : 03-7960 1932
Email Address : [email protected]

Amendment to this Privacy Notice
We reserve the right to update and amend this Privacy Notice from time to time. We will notify you of any amendments to this Privacy Notice via announcements on our website or other appropriate means. If we amend this Privacy Notice, the amendment will not have any retrospective effect on personal data collected before the revised Privacy Notice.

English version shall prevail
In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Date of issuance of this Privacy Notice: 9/9/2017

Notis Privasi ini (“Notis Privasi”) diberikan kepada semua pengguna Qu Exchange (ditubuhkan sebagai MSME New Media Sdn. Bhd. (No. Syarikat: 11264102-U)) (“Syarikat”, “kita” atau “kami”), selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Data Peribadi anda yang kami kumpulkan
Data peribadi bermaksud maklumat dalam pegangan kami yang berkait samada secara langsung atau tidak kepada seseorang individu setakat membolehkan pengecaman individu ataupun pengecaman individu daripada maklumat lain dalam pegangan kami seperti nama anda, alamat, nombor-nombor telefon, nombor kad pengenalan, tarikh lahir, alamat emel, gambar, alamat IP anda, sistem pengendalian, jenis pelayar serta apa-apa maklumat dan data yang dijana di dalam keadaan perhubungan biasa dengan kami yang mungkin merangkumi tandatangan, jawapan untuk soalan pengesahan keselamatan, nombor-nombor telefon kecemasan dan maklumat panggilan semula. Kami juga mengumpul maklumat yang berkaitan dengan perkhidmatan, diagnostik dan maklumat
prestasi.

Tujuan penggunaan dan pendedahan data peribadi anda
Sepanjang urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan memproses permohonan kemudahan yang dihantar oleh anda, untuk mengesahkan identiti anda, mengemas kini rekod kami dan mengekalkan akaun kami, melakukan penilaian kredit dan latar belakang lain menyemak tugas, melakukan pemeriksaan, evaluasi, tugas administrasi dan operasi (termasuk survei pasar atau pelanggan, ketekunan wajar, peningkatan pelayanan dan pengembangan produk, manajemen risiko, pengembangan sistem, peringkat kredit dan pelatihan), menyediakan Perkhidmatan kami dan menyesuaikan konten yang ditunjukkan kepada anda, membangunkan, mengendali, meningkatkan, menyampaikan dan mengekalkan Perkhidmatan kami, menjawab
pertanyaan anda dan menyelesaikan aduan, menjalankan tinjauan, tinjauan, analisis dan penyelidikan mengenai bagaimana Perkhidmatan kami digunakan dan bagaimana kami dapat memperbaikinya, untuk mengemas kini anda pada penyenaraian anda dan Perkhidmatan kami, untuk menghantar anda pemasaran dan / atau bahan promosi pada produk dan perkhidmatan kami yang terkini atau pihak ketiga yang dipilih dengan teliti, untuk menghantar mesej yang berkaitan dengan perkhidmatan termasuk, tanpa had, e-mel pengemukaan / pengesahan apabila anda mendaftarkan Akaun anda dan untuk menguatkuasakan Syarat Perkhidmatan kami dan dasar lain, untuk mentadbir sistem kami, dan untuk semua tujuan lain yang bersampingan dan bersampingan dengan perniagaan kami (secara kolektif dirujuk sebagai “Tujuan yang Dibenarkan”).

Bagaimana kami mengumpul data peribadi anda
Kami akan mengumpul data peribadi anda, apabila anda mendaftar untuk akaun dengan kami atau sepanjang urusan kami dengan anda menerusi permohonan dan borang-borang lain yang dihantarkan oleh anda melalui laman web kami atau sebaliknya, surat-surat tawaran, perjanjian yang ditandatangani anda dan akses anda ke laman web kami atau apabila anda memilih untuk menyambungkan akaun anda dengan perkhidmatan atau aplikasi pihak ketiga luaran, dan maklumat peribadi anda yang didapati daripada biro kredit dan agensi pelaporan kredit. Kami juga akan mendapatkan maklumat mengenai penggunaan am internet anda dengan menggunakan cookies yang disimpan di dalam cakera keras komputer anda. Sesetengah pihak ketiga yang mengiklankan di laman web kami juga akan menggunakan cookies tetapi kami tidak mempunyai akses atau kawalan ke atas mereka. Anda boleh menetapkan pelayar web anda untuk menolak cookies, namun sekiranya anda menetapkan sedemikian, anda bermungkinan tidak dapat menikmati penggunaan laman web kami secara sepenuhnya. Selain itu, dengan penerimaan perkhidmatan kami, penaja jamin kredit (credit underwriters) kami akan menghubungi mana-mana pihak berkuasa yang berkaitan, biro kredit dan agensi pelaporan kredit (termasuk CTOS dan CCRIS) atau individu-individu bagi menentukan, menentusahkan dan/atau mengesahkan maklmuat-maklumat relevan berkaitan dengan (tetapi terhad kepada) rekod undang-undang atau kredit anda bagi tujuan menjalankan ketekunan wajar. Maklumat peribadi anda juga mungkin dikumpul daripada pelbagai sumber, termasuk dan tidak terhad kepada, semasa mesyuarat, acara, seminar, persidangan, ceramah, pameran bergerak, kaji selidik yang dianjurkan atau ditaja oleh pihak kami, dan juga dari sumber domain awam. Ini termasuk sebarang komuikasi oleh atau kepada kami.

Pihak-pihak yang akan menerima data peribadi anda
Data peribadi anda tidak akan didedahkan oleh kami kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda, kecuali kepada:
(g) syarikat-syarikat di dalam kumpulan Syarikat (termasuk syarikat induk Qu, subsidiari, syarikat berkaitan dan/atau syarikat bersekutu kami);
(h) rakan kongsi perniagaan, vendor, pembekal, ejen, kontraktor, pembekal perkhidmatan, biro kredit, agensi pelaporan kredit, syarikat insurans, penasihat professional, bank dan/atau institusi kewangan yang memberi perkhidmatan perbankan, pelabur, kiriman wang, pentadbiran, perkhidmatan pos, telekomunikasi, pusat panggilan, proses perniagaan, perjalanan, visa,
pengurusan ilmu, sumber manusia, memprosesan data, teknologi maklumat, komputer, pembayaran, kutipan hutang, semakan rujukan kredit atau penjelasan sekuriti (securities clearing) atau perkhidmatan lain kepada kami;
(i) juruaudit, perunding perniagaan, akauntan, peguam atau penasihat profesional lain kami dan/atau perunding yang kami fikirkan perlu dan sesuai;
(j) mana-mana pihak yang mengaku janji untuk menyimpan data peribadi sulit setakat perlu untuk memenuhi Tujuan-Tujuan yang Dibenarkan yang berkaitan, atau kepada siapa kami diarahkan atau dikehendaki oleh undang-undang untuk mendedahkan kepada, termasuk pendedahan kepada mahkamah, tribunal, undang-undang, badan kawal selia, cukai dan pihak berkuasa kerajaan yang lain;
(k) mana-mana pemegang serah hak atau yang dicadangkan bagi Qu atau penerima pindahan hak Qu berkenaan dengan semua atau sebahagian aset atau perniagaan Qu; atau
(l) Pengguna lain Perkhidmatan kami.

Mengumpul dan memproses data peribadi anda adalah satu keperluan bagi kami. Tanpa keizinan anda untuk kami memproses and mengumpul data peribadi anda, kami tidak dapat memberi perkhidmatan kami kepada anda secara efektif atau untuk memproses data peribadi anda bagi Tujuan-Tujuan yang Dibenarkan.

Data peribadi yang benar, tepat dan lengkap
Dengan memberikan kami data peribadi anda, anda bersetuju untuk membenarkan kami bertindak sebagai pengguna data bagi tujuan PDPA dan untuk mengumpul dan memproses data peribadi anda menurut Notis Privasi ini. Anda juga memberi kebenaran kepada biro kredit dan agensi pelaporan kredit untuk mengumpul dan memproses data peribadi anda daripada kami berdasarkan Notis Privasi ini. Anda bersetuju bahawa kesemua data peribadi yang telah diberikan kepada kami adalah benar, tepat dan lengkap, dan bahawa tidak ada data peribadi yang berniat untuk mengelirukan atau adalah lapuk. Sekiranya berlaku apa-apa perubahan kepada data peribadi anda, anda perlu memaklumkan kepada kami dengan segera.

Data peribadi pihak ketiga
Segala data peribadi yang anda berikan (atau akan berikan) berkaitan dengan ahli keluarga anda, pasangan, tanggungan lain (jika anda seorang individu), atau segala data peribadi yang anda berikan (atau akan berikan) berkaitan dengan pengarah, rakan kongsi, pemegang saham, pekerja, wakil, ejen (sekiranya anda adalah badan korporat atau organisasi) dan/atau lain-lain individu (seperti pemilik benefisial, pembayar, penerima bayaran, penjamin, penandatangan yang sah, penyedia sekuriti (security providers) dan lain-lain orang sebenar yang berkaitan dengan anda, telah dijelaskan (atau akan dijelaskan) oleh anda bahawa data peribadi mereka akan diberikan kepada, dan diproses oleh, kami dan anda mewakilkan dan menjamin bahawa anda telah menerima kebenarkan mereka untuk data peribadi mereka diproses (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka berdasarkan Notis Privasi ini.

Hak anda di bawah PDPA
Keutamaan kami adalah memastikan bahawa data peribadi anda disimpan dalam keadaan selamat. Tempoh penyimpanan data peribada anda adalah bergantung kepada kepentingan data tersebut kepada perniagaan kami dan/atau seperti yang dibenarkan oleh PDPA. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, mendapat salinan, mengemaskini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami dan untuk menghubungi kami berkenaan sebarang pertanyaan atau aduan mengenai data peribadi anda. Seperti mana kami mempunyai hak untuk bergantung kepada manamana pengecualian statutori dalam mengumpul, mengguna dan mendedahkan data peribadi anda, anda juga mempunyai hak untuk meminta kami menghadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda. Anda diberi peluang untuk ‘memilih keluar’ mempunyai data peribadi anda yang boleh digunakan untuk memberikan maklumat tentang produk, perkhidmatan dan / atau perkhidmatan pihak ketiga dan / atau produk, yang mungkin menarik atau memberi faedah kepada anda. Jika anda memilih untuk ‘memilih keluar’, kami tidak akan dapat memberikan anda maklumat tersebut.

Permohonan atau pertanyaan
Permintaan atau pertanyaan tersebut atau sebarang pertanyaan berkaitan dengan pengumpulan dan pemprosesan data peribadi hendaklah secara bertulis dan dialamatkan kepada:
MSME New Media Sdn Bhd
Alamat : E-33A-3A, Dataran 32, No.2, Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya, Selangor
No. Telefon : +(60)3-7960 2133
No. Fax : +(60)3-7960 1932
Emel : [email protected]

Pindaan kepada Notis Privasi ini
Kami berhak mengemaskini dan meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pindaan kepada Notis Privasi ini akan dimaklumkan melalui laman web kami atau melalui cara-cara lain yang bersesuaian. Jika kami meminda Notis Privasi ini, pindaan itu hanya akan berkuatkuasa untuk data peribadi yang dikumpul selepas kami memaparkan Notis Privasi kami yang terpinda.

Penggunapakaian versi Bahasa Inggeris
Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Tarikh Notis Privasi ini dikeluarkan pada: 9/9/2017